Sormayın Gitsin, Bu Lazanya Çok İçli!

Bana kalırsa makarnayı pişirmek de yemesi kadar keyiflidir. Tavsiyelerime kulak vermek ister misiniz? Müzik çalmaya başlayın. Kendinize şık bir bardakta içecek hazırlayın. Belki o çok sevdiğiniz kırmızı ayakkabılarınız da ayağınızda olsun istersiniz. Önlüğünüzü takın ve mis kokular, ipeksi tatlar ve canlı renkler dünyasına dalın…

Besin değeri yüksek, seveni de çok bu yemeğin, lazanya formunu kullanarak soframıza keyif katacağız. Bu tarifle aynı zamanda Maggi’nin yemek bloggerlarına yönelik yarışması “Yok Mu Bi’ Tabak Daha? Dedirten Tarif”in 3. haftasında yarışıyorum.

Malzemeler:

Marinara Sosu:

¼ su bardağı sızma zeytinyağı,

2 orta boy kuru soğan,

4 diş sarımsak,

2 su bardağı hazır küp doğranmış domates,

1 su bardağı su,

3 yemek kaşığı kıyılmış fesleğen,

1 kesme şeker,

Tuz (damak tadınıza uygun miktarda)

Beşamel sos:

2 yemek kaşığı tereyağı,

4 çay kaşığı un,

1, ¼ su bardağı süt,

1 çay kaşığı Hint cevizi rendesi (muskat),

Çekilmiş tane karabiber,

Tuz

Lazanya:

12 tabaka Barilla lazanya,

1,5 litre kaynar su,

400 gr ricotta peyniri,

1,5 su bardağı dondurulmuş ıspanak,

1 su bardağı + 2 yemek kaşığı rendelenmiş Parmesan peyniri,

1 yumurta,

2 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 su bardağı Marinara sosu,

1 su bardağı rendelenmiş Mozzarella peyniri (125 gr’lık bir paket),

1 kepçe makarna suyu,

Çekilmiş tane karabiber,

Tuz,

Alüminyum folyo

Salata:

1 demet roka,

6 haşlanmış enginar kalbi,

1 yemek kaşığı zeytinyağı,

½ limon suyu,

Tuz,

Parmesan yaprakları

Yapılışı:

Marinara sosu, makarna ve et yemeği çeşitlerinizde kullanabileceğiniz bir sos. Buzdolabında birkaç, dondurucuda ise daha uzun süre saklamanız mümkün.

Evinizde önceden hazırladığınız Marinara sosunuz yoksa önce bu aşamadan başlayacağız. Zeytinyağını, sosu pişireceğiniz tencereye alıp kızdırın. Diş diş doğradığınız soğanları, 2 dakika sonra da dilimlediğiniz sarımsakları ekleyip kavurun. Soğanlar saydamlaşana dek pişirin. Hazır halde satılan küp doğranmış domatesleri, suyu, fesleğenleri, şekeri ve tuzu ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak, arada karıştırarak 30 dakika pişirin.

Süre sonunda sosu, önce el blendırı ile inceltin, sonra da domates çekirdeklerini ve diğer iri parçaları ayıklamak için süzgeçten geçirin. İpeksi bir doku elde ettiğiniz sosunuzu tekrar tencereye alın, kapağı yarı açık olarak kısık ateş üstünde ara sıra karıştırıp 15 dakika daha pişirin. Sosu tencere içinde soğumaya alın.

Lazanyalar için yumuşak yatak

Tereyağını orta ateş üstündeki tencerede eritin. Unu ekleyip topaklaşmayı önlemek için çırpıcı ile sürekli karıştırın. Unun kokusu çıkıncaya dek, yani yaklaşık 2 dakika kavurun. Karıştırırken sütü, yavaş yavaş ekleyin. Karabiberi, muskatı ve damak tadınıza uygun miktarda tuzu da ilave edin. Kaynadıktan sonra birkaç dakika daha pişirin. Tencereyi ocak üstünden alıp kapağı kapalı olarak bekletin. Bu sosu, lazanyaların yerleşeceği yatak olarak kullanacağız.

Sormayın gitsin, bu lazanya çok içli!

Dondurulmuş ıspanakların buzlarının çözülmesi için onları bir süre oda ısısında bekletin. Sularını sıkın, bakın bakalım 1,5 su bardağı ölçüsünde olmuşlar mı? Tamamsa çukur geniş bir kaba alın. Ricottanın tümünü, 1 su bardağı parmesan peynirini, yumurtayı, tuz ve karabiberi ekleyip tüm harcı karıştırın.

Güzellik Banyosu

1,5 litre kaynar suyu, lazanyaların sığabileceği genişlikteki bir tencereye alın, tuz serpin. Lazanya tabakalarının ikisini suya atıp 1,5 dakika pişirin. Sudan çıkardığınızda birbirlerine yapışmamaları için tepsiye dizin. Diğer lazanya tabakalarını da ikişerli gruplar halinde aynı işlemlerden geçirin. Makarna pişirme suyundan bir kepçeyi tasa alıp bekletin.

Toparlanma zamanı

Tüm malzemeleri bir araya getirmeden önce fırınınızı 210 dereceye getirip ısınmaya alın. 12 lazanya rulosunun tek sıra halinde dizilebileceği boyutta dikdörtgen bir fırın kabı seçin. Bunu 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın.

Tabana, beşamel sosunun tümünü dökün. Tepsiyi sağa sola sallayıp tüm yüzeye eşit olarak yayılımını sağlayın. İç malzemeyi, kabının içinde yemek kaşığı ile işaretleyerek 4 eşit parçaya ayırın. Ortaya çıkan her parça ile 3 lazanya tabakasını doldurabileceksiniz.

Lazanya tabakasının birini, dar tarafı size bakacak şekilde düz bir zemine koyun. Üzerine iç malzemeden koyun. Yaklaşık tepeleme bir yemek kaşığı olacak. Malzemeyi dış kenarlarda yarım cm boşluk kalacak şekilde tüm lazanyaya yayın. Sizin tarafınızdan başlayarak rulo yapın. Birleşim noktası aşağı gelecek şekilde fırın tepsinize dizin. Diğer lazanya tabakalarını da aynı işlemi uygulayın.

Kat çıkıyoruz

Dizi dizi lazanyaların üzerine 1 kepçe makarna suyunu, sonra da Marinara sosunu dökün. Rendelenmiş Mozzarella peynirini, son kat olarak da 2 yemek kaşığı Parmesan peynirini serpin. Kabı, alüminyum folyo ile sıkıca sarıp fırına sürün.

“Yemek ne zaman hazır olacak?”

Üstü kapalı olarak 15 dakika pişirin. Fırını ızgara programına alıp peynirler kızarana dek, yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin. Fırından alıp servis öncesi 10 dakika bekletin.

Fırsattan istifade!

Bekleme süresinde, lazanyayı tamamlayıcı bir salata yapacağız. Yıkanmış bir demet tereyi çukur kaba koyun. Tere yaprakları büyükse kabaca elle bölebilirsiniz. Haşlanmış enginar kalplerini iri parçalara kesip kaba alın. Üzerlerine zeytinyağı ve limon suyunu gezdirin. Elinizi kaba daldırıp tüm malzemeyi karıştırın.

Son Dokunuş

Parmesan peyniri kalıbından sebze soyacağı ile peynir yaprakları çıkarın. Lazanyayı, rulolarını dikkate alarak porsiyonluk kesin. Servis tabağına lazanya dilimini koyun. Yanına bir miktar salata ekleyin. Parmesan yapraklarını serpiştirin. Lazanya üstüne fesleğen yaprağı koyun. Perde açılabilir, yemeğimiz seyirciler önüne çıkmaya hazır!

Bu yazı İnce Nazik Nazenin, Makarna Şişmanlatmaz kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Sormayın Gitsin, Bu Lazanya Çok İçli! için 3 cevap

  1. özgen der ki:

    Elinize sağlık biraz uzun ama harika bir tarif sevgilerimle…

  2. reyhane der ki:

    Harika görünüyor,bol şans..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: