Kıtır Kıtır Kabak Tatlısı

Çocukken, komşumuz Bahriye Teyzeler’e tok bile gitsem, onun kocaman ailesini topladığı sofrasında ağzını şapırdatarak yemek yiyişi iştahımı kabartır, aralarına katılırdım çağrıyı ikiletmeden. Severim yemek yenirken çıkan sesleri, yemeklerin ağzımdaki melodilerini. Kıtır kabak tatlısı da getirdiği ses, sunduğu görsel şenlik, aklımı yerinden çıkaran lezzeti ile geri çeviremediklerimden. Dikkat ediyorum; son 2 yıldır çok çok kilo vermeye niyetlendiğim zamanların başında karşıma çıkıp nefsimi sınıyor. Tabii ki nefsime hakim olamayıp bitene kadar yiyor yeniden tatlı yemediğim döneme geçiş yapıyorum.

Geçen hafta Bedriye Ablam Adana’dan getirdiği özel kabağı hazırlamak üzere çağırdı. Geçen yıl, Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği Belmek yemek kursunda yine memleketinden getirdiği kabak ile Hocamız Özlem Helvacıoğlu’nun tarifini birlikte uygulamıştık.

Uzun boylu, dışı bej rengi, yaklaşık 8 kg olan bir kabaktı. Öküz kabağı denirmiş bu çeşide. Balkabağının aksine keskin bir bıçak ile dilimlenebiliyor, öyle testere filan gerektirmiyor yani. Kabukları da kolayca soyuluyor. Keşke akıl edip bütün haldeyken fotoğrafını çekseydim. Adana, Mersin, Antakya civarından bu kabağı bulmak mümkün. Ancak aynı yöntem ile balkabağını da pişirebilirsiniz elbette.

Bir de sönmüş, sönmemiş kireç konusu var. Bildiğimiz nalburdan alınan sönmüş toz kireç kullandım malzeme olarak. Esasen sönmemiş ile yapılırmış, suya koyunca patlarmış. Tecrübe etmedim, aman dikkat diyeyim!

Kursta pişirdiğimiz tatlıyı instagramda paylaştığımda bir takipçim tarifi istemişti. Hamile imiş canı çekmiş. Çok ayıp ettim o dönem beceremedim. Artık çocuğu 1 yaşında olmuştur, sağlıkla büyütsün. Belki tarife rastlar yapar, kulaklarımı çınlatır.

Kıtır Kabak Tatlısı

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı (100 gr) sönmüş toz kireç
  • 2,5 litre + 1 kg su
  • 1 kg soyulmuş kabak
  • 1100 gr toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Sönmüş kireç ile 2,5 litre suyu bir plastik kapta biraraya getirip karıştın, hiç oynatmadan bekletin, yaklaşık 3-4 saat. Amaç kirecin aşağı çökmesi ve üstte duru bir su tabakasının oluşması.

O duru suyun üstünde kaymak gibi bir bölüm oluyor, onu kaşıkla alıp atın. Duru suyu, alttaki kireci havalandırmamaya özen göstererek geniş, plastik bir kaba aktarın.

Kabukları soyulmuş, yarım ay şeklindeki kabakları enine 3’e bölün. Her parçayı birer cm’lik parçalara ayırın. İsterseniz cips gibi incecik de yapabilirsiniz. O zaman kireçli suda daha az bekletebilirsiniz. Kabakları duru kireçli suyun olduğu kaba alın.

Üstüne bir servis tabağı kapatın. Ağırlık olsun, tüm kabaklar suyun içinde kalsın. Bu şekilde serin bir yerde, hatta yazın yapıyorsanız buzdolabında yaklaşık 24 saat bekletin. Kabaklarınızın elinize aldığınızda esnememesi, sert olması, şeffaf görünmesi bu işlem sonunda aranan özellikler.

Kabakları kireçli sudan çıkarıp 4-5 kez bol suyla yıkayın. Hatta su içinde 1 saat kadar bekletip tekrar yıkayın kireci gitsin.

Su ve şekeri pişirme tenceresine alıp ateşi yakın. Karıştırın, şeker erisin. 10 dakika kaynadıktan sonra içine kabakları koyun. En kısık ateşte 1,5 saat kadar pişirin. Tatlının şerbeti kıvamlı, kabakları tamamen şeffaf olmalı. Bunun için belki biraz daha pişirmeniz gerekebilir. Tencereyi ocaktan almadan önce limonu sıkıp her tarafına dağılmasını sağlayın. Bir dakika daha kaynatıp ocağı kapatın. Tatlı, üstü kapalı olarak tenceresinde soğusun, sonra servis tabağına alın.