Limonlu Reyhan Şerbeti

Maydanoz ve nane mutfağımızda sıklıkla tüketilen bitkilerken. Son yıllarda pazarlarda, marketlerde rahatça bulabildiğimiz için fesleğen, reyhan ve hatta kişnişi de yemek içinde kullanır olduk. Fesleğen uzak olduğumuz bir bitki değil aslında. Onu yazın saksılar içinde süs olsun, mis koksun, sinek kovsun diye yanı başımızda bulundururuz.

Anımsıyorum “Semt pazarlarında reyhanı, fesleğen diye satıyorlar, bizi aldatıyorlar” diye konuşuyorduk bir dönem. Fesleğen,  kökeni Hindistan olan reyhandan türeyen bir bitki aslında. Bu aralar tariflerine yemek bloglarında sıklıkla rastladığımız reyhan şerbeti de Azeriler’in içeceklerinden biri.

Reyhan şerbetini içenler iki gruba ayrılıyor anladığım kadarıyla: tadına doyamayanlar ve bir daha ağzına sürmeyecekler. Biz Defne kızım ile birlikte ilk gruba girdik. Reyhanın mevsimi geçmeden sıklıkla yapıp hatta komşularıma da tattıracağım bir lezzet.

Bu tarif ile ilgili olarak dikkat çekeceğim konular olacak. İlki için hamileler kulak versin. Fesleğen ve reyhan rahmi uyarıp kasılmalara sebep olabilecek bitkiler arasında. Güzel fotoğraflar çekip reyhan şerbetine iştahınızı kabarttığımız için özür dileriz. Tadına bakmak için bir süre daha beklemeniz gerekiyor. Sağlıklı hamilelik ve doğum dilerim.

Diğer konu limon tuzu kullanımı. İnternette bulacağınız pek çok reyhan şerbeti tarifinde limon tuzu kullanıldığını göreceksiniz. Limon tuzu aslında limonla ilgisi olmayan, ekşiliğinden dolayı benzetilen sitrik asitin ta kendisi.  Berkeley Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmanın verilerine göre; sitrik asit kanser yapıcı bir potansiyel taşımakta. Onun yerine mis gibi limon suyu kullanılan bir tarif paylaşıyorum sizlerle. Şerbet biraz bulanık oluyor bence bir sakıncası yok.