Semt Balıkçılarının Tezgahına Karpuz Düştü

Denizlerde ve iç sularda uygulanan su ürünleri av yasağı, 31 Ağustos 2012’de sona erecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nin açıklamasına göre; av yasağı süresince balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen kalkan, barbunya, lahoz, orfoz taze olarak bulunabilecek. Bunların yanı sıra av sezonu içinde avlanıp dondurulan hamsi ile dondurulmuş olarak ithal edilen Norveç uskumrusunu da balıkçı tezgahlarında bir süre görmemiz mümkün olacak.

Bu uygulamaya karşı değilim elbette, bununla birlikte bu dönemde yas tuttuğumu ifade etmeliyim. Semt balıkçımızın şimdilerde karpuzla dolu tezgahına bakıp iç geçiriyorum. Oysa haftada en az 2 öğün balık yememiz lazım. Düzenli olarak balık yiyenlerde kalp krizi riski ve felç vakaları daha az görülüyor. Balıklar, içeriğinde Omega3 yağı olmasına karşın, daha az yağlı. Bu nedenle kilomuzu sağlıklı bir biçimde koruyabilmek için bol bol balık yiyebiliriz.

Uzmanlar, hamile ve bebek emziren kadınların, yüksek toksin seviyesi olasılığına bağlı olarak belirli türdeki balık tüketiminin sınırlandırılmasını öneriyorlar. Bu toksinler arasında, fetüsün ve yenidoğanın gelişmekte olan sinir sistemine zarar verebilecek civa da bulunuyor. Aslında bütün balıklarda civa var. Ancak kılıçbalığı, kral uskumru, ton balığı gibi büyük, yağlı balıklar diğer türlerden daha fazla civa barındırıyor. Çünkü onlar küçük balıkları yiyor ve daha uzun süre yaşıyorlar. Haliyle zaman içinde biriktirdikleri civa miktarı da yüksek oluyor.

Hamile ve bebek emziren kadınları uyaran uzmanlar, elbette ki ton balığından uzak durun demeye getirmiyor konuyu. Av yasağı zamanlarındaki kurtarıcım konserve ton balığı. Yağda ve dilim halinde bütün olanlar tercihim. Diğer türlüsü tıpkı tavuğun beyaz eti gibi saman tadı veriyor. Ton balığını sıklıkla ton balıklı makarna ve salata için kullanırım.