Tek Derdiniz Hangi Şekerlemeleri Seçeceğiniz Olsun

Alüminyum tepsileri yağlayarak davul fırınlarda pişirdiğimiz, sonra da baklava dilimi kestiğimiz keklerin üzerinden çok sular aktı. Ortası delik olanları, kelepçelileri, silikonları derken d0laplarımız çeşit türlü kalıpla doldu. Tek kişilik ikram olanağı sunan muffin ve cupcakeleri de kısa sürede benimseyiverdik. Sahi nedir bu ikisi arasındaki fark?

Bana kalırsa cupcake “süslü kız çocuğu”, muffin ise “büyümüş de küçülmüş çocuk”… Şaka bir yana araştırmamın sonucunda işin uzmanlarının şu konulara dikkat çektiklerini gördüm: Cupcake isminden de anlaşıldığı gibi bir kek türü. Muffin ise her ne kadar çikolatalıları, meyvelileri yapılıyor ve kek gibi gözüküyorsa da ekmek türü olarak görülüyor. Aynı zamanda tarif olarak cupcake kadar tatlı yapılmıyor ve üzerlerine sürülen ekstra bir malzeme yok. Muffinin cupcaketen en büyük farkı ise tuzlularının yapılıyor olması. Ekmek türü olmasına rağmen maya kullanmadan yapılan bu muffinler evde kolaylıkla hazırlayabileceğimiz bir ekmek türü. Tek kişilik ikramlık olmalarının yanı sıra pişirme kağıtlarıyla fırınlanmaları da ortak özellikleri arasında. Bu, onların nemli ve daha uzun süre taze kalmalarını sağlıyor.

“Cup” İngilizce’de kahve fincanı veya küçük kase anlamına geliyor. Cupcake isminin nereden geldiğine dair pek çok varsayım var. Bunlardan birine göre, bu kekler isimlerini, içinde pişirildikleri minik kaplardan alıyorlar. Bazı kaynaklar da, keki yapmak için kullanılan malzemelerin kaplarla ölçülendirildiği için cupcake adı verildiğini iddia ediyor. Örneğin, eskiden İngiltere’de kekin içine konulan ana malzemeler ‘bir fincan dolusu şeker’, ‘bir fincan dolusu tereyağ’, ‘bir fincan dolusu aroma’ şeklinde tariflendirilirmiş.

Merakımı giderdikten sonra bir fırsat sitesinden satın aldığım Çikolata Fabrikası’ndaki Cupcake Workshop’ından söz edebilirim. Fıkradaki gibi; bir doktor, iki inşaat mühendisi, bir öğrenci ve bizler, Teşvikiye’deki şirin atölyede bir araya geldik. Eğitmenimiz de Tuğba Hanım’dı.

Masanın üstünde özel bölmelerle ayrılmış bir kapta; renkli toplar, şekerlemeler ve mumlar, diğer yanda asker gibi dizilmiş süslenmeyi bekleyen kekler vardı. Cupcake’ler için sevdiğimiz bir kek tarifini kullanarak işe başlayabiliyorduk. Workshop boyunca yapacağımız süslemelerin ilk ikisinde şeker hamuru kullanacaktık. Tarihi an gelmişti, nihayet şeker hamuruna elleyip şekil verecektim.

Bir yandan şeker hamurlarını elimizde yoğurup yumuşatırken bir yandan da Tuğba Hanım’ı soru yağmuruna tuttuk. Bilgiler şöyle: Hazır şeker hamuru almak, malzemeleri alıp yapmaktan daha uygun. Kullanacağımızdan fazlasını, hava almayacak şekilde kaplayıp oda sıcaklığında bekletebiliriz. Renklendirmek için jel gıda boyası kullanabiliriz. Bu boyalardan temel renkte olanlarını alıp farklı renkler elde edebiliriz. Kürdanı boyaya bir kez batırıp şeker hamurunuza sürüp yoğurun. Renk muhtemelen yeterli olacaktır, daha koyu ton için bu işlemi bir kez daha tekrarlayabilirsiniz. Yani 1-2 damla boya dünyalara bedel.

Workshop sırasında İnci’mi ve Pelin’imi çok aradım! Şeker hamuruyla oynarken fotoğraf çekemedim çünkü. Bu nedenle size şeker hamuru süslemelerini ancak anlatabileceğim. Cupcake’i şeker hamuruyla süslemek için yapılacak ilk iş, yumuşattığınız şeker hamurunu, küçük merdane ile çok ince olmayacak şekilde açmak. Zemine yapışmaması için nişasta kullanabilirsiniz. Sonra ters çevirdiğiniz kekin üzerine örtün. En üstten başlayarak aşağıya doğru kenarları düzeltin. Böylece en altta eteklenme olmadan kaplama yapabiliyorsunuz. Kenarlardaki fazlalıkları kesin. Bunları yoğurarak tekrar kullanabiliyorsunuz, yalnız kek parçası bulaştıysa temizlemelisiniz.

Kurdela için farklı renkte şeker hamurunu açın. Tırtıklı hamur kesiciyle şeritler yapın ve fiyonk şekli verin. Kulaklarının bombeli durması için hamur sertleşene dek arasına peçete parçaları koyabilirsiniz. Yapıştırma işlemini fırçayla süreceğiniz az miktarda suyla yapmalısınız. İşte biri hazır bile.

Puantiye yapmak içinse şeker hamurundan minik toplar alın. Baş ve işaret parmağınız arasında sıkın, buyrun size puantiye. Yine suyla kekinizin üzerine yapıştırabilirsiniz. Şeker hamurlu cupcake’leri oda sıcaklığında saklamak gerekiyormuş, buzdolabına koyarsak çatlama yaparmış.

Kremalı cupcakeler için az miktarda sütle hazırlanan krem şantileri, erimiş çikolata veya jel gıda boyasıyla karıştırarak hazırladık. Sıkma şekillerini anlatmaktansa aşağıda görmenizi öneriyorum.

[youtube]iVBomReq5Q8&NR=1[/youtube]

Kremalı cupcak’leri ise buzdolabında saklamak gerekiyor, tabii hazırlar hazırlamaz kapışılmıyorsa. Öylesine yaratıcılığa açık, kafanızı sadece hobinizle meşgul eden, sizi dertlerden uzaklaştıran bir uğraş ki. Bulduğunuz her fırsatta cupcake yapmanızı tavsiye ederim doğrusu.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=r2&haberno=7630

http://bizimkahve.gazetevatan.com/yazardetay.asp?hid=15630&yaid=120

Yazı EtiketleriEtiketler: