Şarap Sevenler, Kültürüne İlgi Duyanlar Kulak Versin

Şarap kültürünün ilk kez nerede başlamıştır size, Fransa, İtalya, belki İspanya, ne dersiniz? Bilemediniz Doğu Anadolu’da, hem de 6 bin yıl önce. M.Ö. 4. yüzyılda Hititler’de üst sosyo-ekonomik statüdekilerin şarap tükettiğine dair kanıtlar var. Geçmişte şaraplar yöresel yemeklerle yenirmiş. O halde Kapadokya, Tokat, Diyarbakır ve Elazığ yörelerinin Öküzgözü, Boğazkere, Emir ve Narince üzümleriyle üretilen Buzbağ Şarapları ile Anadolu Mutfağı’nın lezzetlerini bir arada yemek tuhaf olmasa gerek.

Şimdi bir masa hayal edelim, kocaman. Şarap uzmanları gelmiş; şarabın tarihini, üzüm ve şarap çeşitlerini, şarap-yemek uyumunu anlatıyor. Masa etrafında toplananlar hoşsohbet, yanınızda da bir sevdiğiniz var zaten. Bu arada önünüze lezzetli yöresel yemekler geliyor, onlara Anadolu’nun bağrından kopan üzümlerle yapılan Buzbağ Şarapları eşlik ediyor. Hava da bir güzel ki, baharın tadına doyamıyorsunuz.

Ne güzel hayal değil mi, sanmayın ki gerçek olamayacak! Hayalinizi gerçeğe dönüştürenler, gurmeliğe ilk adımı atma imkanı yaratanlar var: Buzbağ Şarapları Ekibi. Onlar bu yıl üçüncü kez “Efsane Gurmelerini Arıyor” lezzet yarışmasını düzenliyorlar. İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere toplam 6 yemek planlandı. Bu yılın farkı; yemeklerin moderatörlüğünü bloggerların yapıyor olması.

Projenin liderliğini yürütecek olan yemek bloggerları arasında; “pecetedennotlar.com” isimli bloğu ile Ayşem Öztaş, “sagliklimutfak.net” bloğu ile Hilal Dokuyucu,  “oburcan.com” bloğunun yazarı, “dijist.com” bloğu ile Gabriela Olaru, “mutfakrobotum.com” blogu ile Zeynep Braggiotti ve bu yazıyı kaleme almakta olan “www.kuzinedekizaranekmek.com” bloğu ile ben yer alıyoruz.

Ayşem ve Hilal’in yemekleri için başvurular tamamlandı, sıra bana geldi. 26 Mart-8 Nisan tarihleri arasında http://www.efsanebuzbag.com/s/aylin-turksen-aysel.html linkine girip katılım formunu dolduruyorsunuz. Jüri üyeleri; Kayra Wine Center Müdürü Cüneyt Uygur, Kayra Wine Center Eğitim Müdürü Ayça Budak,  Buzbağ Marka Müdürü Ahmet Yüce ve Mey İçki Kategori Geliştirme Müdürü Ceylan Ayık başvuruları değerlendirip katılımcıları belirliyor. Ondan sonra yapacağınız ise 26 Nisan Perşembe akşamı sevdiğiniz biriyle birlikte yemeğe katılmak, kendinizi bana ve Buzbağ Şarapları Ekibi’ne teslim etmek oluyor.

“Efsane Gurmelerini Arıyor” lezzet yarışmasını çok beğendiniz, ama 26 Nisan gecesi uygun değilsiniz. O halde İstanbul’da düzenlenecek son yemek için 14-28 Mayıs tarihleri arasında Gabriela’nın dijitist.com sitesi aracılığıyla başvuru yapabiliyorsunuz. Buzbağ Şarapları, yarışma kapsamında İzmirlileri ve Ankaralıları da ziyaret ediyor. Ankara için başvurular 9 Nisan – 25 Mayıs, İzmir için ise 24 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında alınacak.

Şarap severlere, yarışmaya ilgi göstereceklere başarılar dilerim, 26 Nisan gecesi düzenlenecek yemek için açtım kapıyı, bekliyorum. Gözümü yollarda bırakmayın sakın!

http://www.efsanebuzbag.com/s/aylin-turksen-aysel.html

http://www.efsanebuzbag.com/s/ega.html