Tabağımda Kaderimi Paylaşıyorum

Gelelim Acıbadem Adana Hastanesi 3. Geleneksel Yemek Yarışması sonuçlarını açıklamaya. Anımsarsanız geçtiğimiz haftalarda Adana’daki yarışmadan ve ilk jürilik tecrübemden söz etmiştim. Yarışmacılar, “Hayatın tadı tabağımda!” diyerek hünerlerini sergilemişlerdi.

Hemşire, doktor, idari personel, laboratuar teknisyenleri derken 11’i kadın sadece 1’i erkek 12 yarışmacı karşımıza çıkmıştı. İşte o tek erkek yarışmacı, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Fatih Kaya ipi göğüsledi ve birinci oldu.

Dr. Kaya, 7 ay önce glutene karşı duyarlı olduğunu öğrenmiş ve beslenme düzenini mecburi olarak değiştirmiş. Çalıştığı hastanenin yemek yarışmasına da bu hastalığa dikkat çekmek üzere glutensiz çikolatalı ve fındıklı kek tarifiyle katıldı. Dr. Fatih Kaya: “İnsanların yiyecek konusunda farklı beklentileri olabilir. Gluten duyarlılığı olan kişiler için de onlara özel malzemeleri her daim köşede bulundurmakta fayda var.” açıklamasıyla dikkat çekti.

Mesai arkadaşlarından öğrendiğim kadarıyla edebiyata yatkın biri Dr. Kaya. Sadece mesleğinde uzmanlaşmış doktor görsem dişimi kıracağım zaten. Neden hayatın tabağında olduğunu açıkladığı konuşmasını dinlemek keyif vericiydi.

Tabağımda kaderimi paylaşıyorum!

Birinci olan doktorumuz, açlık duygusunun ölüm korkusunu yok ettiğine vurgu yaptığı konuşmasında yarınlara ulaşmak için mutlaka yemek yediğimizi söyledi. Yemeğe kıymet vermemiz, saygı göstermemiz gerektiğine dikkat çekti. “Yemek yaparken malzemeleri çeşitli işlemlerden geçiriyoruz, kesiyoruz, kızartıyoruz… Her malzemeye kıymet göstermeliyiz. Güzel yemek, güzellikle yemek yaparak pişirilir.” dedi.

Birazdan Dr. Fatih Kaya’nın tarifini paylaşacağım. Ama önce diğer dereceye girenleri de açıklayayım: Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Satar, bergamut reçeliyle ikinci oldu. Üçüncülüğü iki yarışmacı paylaştı. Laboratuar teknisyeni Sena Akaya “Malatya Arapgir un helvası”; hasta danışmanı Aslıhan Kara ise “Afgan pilavı” ile bu ödüle layık görüldü.

Glutensiz Çikolatalı ve Fındıklı Kek

Malzemeler:

  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı glutensiz un (normal unla 2 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı kestane unu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket glutensiz kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı irice dövülmüş fındık
  • Süsleme için kestane şekeri, portakal dilimi ve fındık

Sos için:

  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt

Yapılışı:

Önce sos hazırlanıp soğutulmalı. Bu yüzden çikolata sosunu sütle bir araya getirip devamlı karıştırılarak kaynayana dek pişirin. Ocağı kısık ateşe alıp 5 dakika yavaş yavaş kaynamasını sağlayın. Tencereyi ocaktan alıp sosu soğumaya bırakın.

Fırını 175 derecede ısınmaya alın. 4 yumurtayı, şeker ve vanilyayla birlikte mikserle çırpın. Açık sarı hal aldığında sütü ve yağı ekleyip tekrar karıştırın. Karışımdan 1 su bardağı kadar alıp ayırın. Kalanına; glutensiz un, kestane unu, kabartma tozu ve kakao ekleyin ve harmanlayın. Son malzeme olan fındık kırıklarını da ekleyin.

Yaklaşık 20×30 cm ölçülerindeki kek kalıbını yağlayın. Kek karışımını dökün. Önceden ısıtmaya başladığınız fırında pişirin. İlk 20 dakika fırını hiç açmayın ki kabarabilsin. Yaklaşık 30-40 dakikada pişecektir. Kontrol için içine kürdan batırın. Kuru çıkıyorsa keki fırından alın.

Henüz sıcakken kek üstüne kürdanla delikler açın. Ayırdığınız kek karışımını, tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde dökün. Soğumaya alın. İkram edeceğiniz zaman üzerine çikolata sosunu dökün. Kestane şekeri, bütün fındık parçaları ve portakal dilimleriyle süsleyin.