Osmanlı Saray Mutfağı’ndan Serin Bir Tatlı: Helatiye

Fairy etkinliğinde ilk kez tatma fırsatı bulduğum Osmanlı Saray Mutfağı tatlısı Helatiye’yi hemen evde de denedim. Daha ne isteyeyim; sevdiğim meyveler içinde, damla sakızı ve gülsuyu gibi özel aromalar içinde… Üstelik serin bir lezzet, nefis!

Su muhallebisini yarı yarıya su-süt karışımı ile yapabilirsiniz. Şeker, damla sakızı ve gülsuyu oranları ise zevkinize kalmış. Bir kaç denemeden sonra kendi Helatiye’nize ulaşacağınıza eminim.

Malzemeler:

1,7 litre su,

400 gr toz şeker,

150 gr nişasta,

4-5 parça damla sakızı,

1 tutam tuz,

Mevsim meyveleri (karpuz, kavun, kivi, şeftali, üzüm vb.),

2 yemek kaşığı gülsuyu,

Süsleme için Antep fıstığı  ve badem içi, taze nane

Yapılışı:

Su muhallebisini yapmak için bir tencereye 1 lt soğuk su ile 150 gr toz şekeri alın ve pişirin. Bu arada nişastayı 200 ml kadar suyla sulandırın. Su ve şeker karışımı kaynayınca, döverek toz hale getirdiğiniz damla sakızlarını ekleyip karıştırın. Ardından nişastalı karışımı ip gibi ince akıtarak ve sürekli karıştırarak tencereye ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Muhallebiyi dökeceğiniz cam kabı suyla çalkalayın, fazla suyu akıtın. Bu işlem muhallebinizin kabından rahatça çıkmasını sağlayacak. Muhallebiyi 1 cm yükseklikte olacak şekilde cam kaba yayın. Buzdolabında 2 saat kadar soğumaya alın. Süre sonunda 1 cm karelik küpler halinde kesin.

Tatlı şurup için, 500 ml suyu ve 250 gr toz şekeri tencerede bir araya getirin, karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Tamamen soğuduğunda içine 2 yemek kaşığı gülsuyu ekleyin. Gülsuyunu şerbeti yaparken veya sıcakken koyarsanız acıma yapar, tadını bozabilir.

Mevsim meyvelerini 1 cm karelik küpler halinde kesin. Servis kaselerine karışık meyveleri yerleştirin. Damla sakızlı su muhallebisi küplerini de paylaştırın. Şuruptan döküp üzerlerini, fıstık ve badem taneleri ve taze nane ile süsleyin.

Bu yazı Tadından Yenmez kategorisine gönderilmiş ve , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Osmanlı Saray Mutfağı’ndan Serin Bir Tatlı: Helatiye için 3 cevap

  1. bizde sade olanına haytalya derler. İsimleri de benziyor. Denemek gerek.

  2. wawww hızına yetişemez oldum gülüm. Afiyet bal olsun :)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: