Nazar Değmesin 41 Kere Maşallah!

Bugün de çikolataya bir miktar bulandıktan sonra hayatın diğer alanlarına kayalım. Valonia Spesiyal Atölye’de gerçekleşen el yapımı çikolata workshop’ında kendi ayaklarımız üstünde durup döke saça da olsa çikolata yapmadan önce Çikolata Ustası Erdoğan İnan’ın maharetlerini izledik. Nazar boncuğu motifli Türk kahveli sütlü çikolata hazırladığı sırada bizler de teorik bilgilerimizi edindik.

Nazar boncuğu motifi söz konusu olunca yuvarlak formlu kalıp seçmek uygun oluyor. Boncuğun ilk noktasını yapmak için kağıt bardağa bir miktar sütlü çikolata alıp mermer üstünde temperleyerek soğuttuk. Kalem (pişirme kağıdından yapılmış huni) içine alıp kalıpların tam ortalarına birer parça sıktık.

Nazar boncuğunun mavi alanını yapmak üzere; kakao yağı ile mavi toz gıda boyasını karıştırdık. Ardından beyaz çikolata ekleyerek istediğimiz kıvamda karışım elde ettik. Onu da kaleme alıp kalıptaki siyah noktadan taşacak şekilde doldurduk. Tabii bu aşamaların her birinden sonra kurumasını beklemek gerekiyor.

Beyaz çikolata çarkından bardağa bir miktar aldık. Mermer üstünde temperleyerek soğuttuk. Kalem içine doldurup kalıplardaki mavi alanın çevresine sıktık.

Bundan sonraki aşama çikolata kalıbını hazırlamak oldu. Çarklardan bol miktarda sütlü çikolata alıp mermer üstüne döküp seri hareketlerle soğumasını sağladık. Kaba alıp nazar boncuğu motifi işlenen kalıpların üstünde döktük. Sonra kalıbı hemen ters çevirip fazla çikolatayı akıttık.

Onlar bir tarafta kururken dolgu malzemesi hazırlamaya geçtik. Krema ile Türk kahvesini kısık ateş üstünde bir süre karıştırdık ki kahve erisin içinde. Ocaktan aldığımız karışımı sütlü çikolata eklemeden önce bir süre soğuttuk. Çikolata ilavesini yapıp tüm karışımı harmanladıktan sonra naylon sıkma torbasına koyduk. İstediğimiz sıcaklığa düşmesi için torbayı bir süre mermer üstünde gezdirdik. Ardından kalıpları bu Türk kahveli dolgu malzemesiyle doldurduk.

Bir süre beklettikten sonra son katı atmaya geldi sıra. Çikolata çarklarının yanına gelerek üstte kalan boşlukları sütlü çikolata ile doldurup fazlasını spatula ile çarkın olduğu bölüme sıyırdık. Çikolataları bir süre kuruması için kenarda bıraktık.

Çikolatalı yüzeyleri bize bakacak şekilde kalıpları birkaç kez zemine vurduk. Ters çevirdiğimizde halis mulis el yapımı nazar boncuğu motifli Türk kahveli sütlü çikolatalar çıkıverdi ortaya.

İster Valonia Chocolate&Cafe’den alacağınız malzemelerle kendiniz yapın, ister Spesiyal Atölye’de hazırlananları tercih edin, bu çikolataların zevkine uzun süre varmak istiyorsanız aldığınız gün bitirmeyeceksiniz belli ki. O halde şu noktaları göz ardı etmeyin: Bu çikolatalar, katkı maddesi kullanılmaksızın, içine krema konularak hazırlandığından saklama süresi diğer çikolatalara göre daha az. Çikolatalar, buzdolabında saklanmamalı. Bu formasyonunun bozulmasına ve kakao yağını kusmasına neden olur. Çikolataların üstünde beyaz tabaka olur ya, işte bu sebepten.

Nemden uzak, 12-16 derece arasında, mümkünse hava almayan, serin ve direkt güneş ışığı görmeyen bir yerde, el yapımı çikolatalar 1 ay, spesiyal çikolatalar 6 ay, madlenler ise 1 yıl dayanabilir.