Mikrodalga Fırınlar Öcü Mü?

Ateşsiz pişirme yöntemi, yani mikrodalga fırınlar, elli yıl kadar önce icat edildi. Anlamakta zorluk çektiğimiz ama kendimizi kullanmaktan alıkoyamadığımız bir icat. Bazılarımız öylesine tedirginiz ki, bu aletlerin kocaman nükleer reaktör olduğunu sanıyoruz. Oysa mikrodalga ile radyoaktivite arasındaki farkın ayırımına varmamız gerekiyor. Mikrodalgalar, tıpkı radyo dalgaları gibi ancak dalga boyu daha kısa ve enerjisi daha yüksek olan elektromanyetik ışın dalgaları. Yiyeceklerin içerisindeki su moleküllerinin titreşmesine neden oluyorlar. Mikrodalga enerjisiyle yüklü yiyecek molekülleri, patlamış mısır taneleri gibi sağa sola sıçrıyor, hızla hareket ediyor ve böylece yaygın ısı oluşuyor. Özetle… Mikrodalga fırınlar öcü değil!

Yıllar önce Nahide Mutlu ile yaptığımız sohbet geliyor aklıma. Mikrodalga fırında pişen yemekler kitabı hazırlıyordu. Tamamlamaya fırsat bulamadığını öğrendiğimde, hayallerim suya düşmüştü. Samsung Beyaz, İstanbul Culinary Institute şefleri tarafından denenen tarifleri bir kitapçıkta toplayarak derdime derman oldu. Yakında dileyen herkesin ulaşabileceği bu kitapçıkta 32 tarif bulunuyor.

Kitapçıkta, İstanbul Culinary Institute’den Eğitmen Şef Fehmi Samancı tarafından uygulanan; çorbalar, et ve sebze yemekleri, zeytinyağlılar, makarnalar, soslar ve tatlılar grubunda yer alan çeşit türlü tarifler bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde kitapçığın tanıtımı için düzenlenen yemekli buluşmada, hepsi mekanda bulunduğumuz süre boyunca pişen; portakallı zeytinyağlı kereviz, patlıcanlı pilav, piliç sote, bardakta sufle ve patlamış mısır yeme fırsatı bulduk.

Portakallı zeytinyağlı kerevizi yemeye doyamadım. Şef Fehmi Samancı’nın anlatımına göre; kuru soğan ve havuçları yağla karıştırıp 3-4 dakika 750 watt’ta pişirmeliyiz. Sonra, kereviz, portakal, portakal suyu ekleyip 10 dakika daha pişirmeliyiz. Cam veya porselen kapta, üstünü strech film ile kaplamayı ihmal etmeden tabii.

Canlı renklerde, dişe gelir lezzetler, kısa sürede masaya geliyor. Daha ne isteyeyim? Zeytinyağlı portakallı Brüksel lahanası ve Hindistan cevizi sütlü lahana, kitapçıkta öncelikle işaret koyduğum tarifler. En kısa sürede denemek niyetindeyim.

Mikrodalga ile açıklamalar için kaynak: Robert L. Wolke, “Einstein Ahçısına Ne Dedi?”, Epsilon

İzleyiciler