Lohusa Şerbeti

İtiraf edeyim; çocukken hacıdan gelenleri hurma, bebekleri olanları lohusa şerbeti için ziyaret etmeyi severdim. Yoksa annemin beni yanına takıştırıp bir yerlere götürmesinden pek hoşlanmazdım. Sanıyorum en çok, komşumuz Dilek Ablam karabiber lakaplı Nihan’ımızı doğurduğunda lohusa şerbeti içmiştim. Gaziantep yöresinde tarçın tadı baskın, lohusa şekersiz pişiriliyor şerbet. Çubuk tarçını ilk kez o zaman görmüş bile olabilirim.

Yakında en çok lohusa şerbeti içtiğim dönem değişecek belli ki. Hayırlısıyla Defne kızımı kucağıma aldığımda onu bol bol sütle besleyebilmek için az şekerlisinden şerbet içeceğim. Aslolan içindeki baharatlardan faydalanmak ve bol sıvı tüketmek. Şekerin süt oluşumuna bir faydası yok, o yüzden ballı ballı içmek gerekmiyor.

Lohusa şerbeti genel olarak; lohusa şekeri, su, şeker, çubuk tarçın ve karanfil ile hazırlanıyor. Buna bir kaç baharat çeşidinin daha eklendiği görülüyor ki aşağıda bulacağınız tarif de onlardan biri.

Peki o taş gibi sert, parlak kırmızı lohusa şekerinin içinde neler var? Karanfil başta olmak üzere bazı baharatlar, şeker ve doğal boyadan hazırlanıyor. Halk arasında kızamık şekeri olarak da biliniyor. Çünkü kızamık olanlara bu şekerden yedirilirmiş ki çocuğun içi bayılsın ve bol bol su içsin!