Bahçesinde, Terasında, Balkonunda Tarım Yapmak İsteyenler Kulak Versin

Bursa Mustafakemalpaşa’da büyük büyük dedemin 70 çeşit üzüm yetiştirdiği bağda geçerdi yazlarımın bir bölümü. Ekim, dikim işlerine dahil olmadım. Hazıra konup yumurta domatesleri dalından koparıp ısırdım. İncir dallarından ayaklarımı sarkıtıp ballı meyveleri yedim, aşağıdan geçen kaplumbağaları izledim. 1999 depremi ile tanır olduğunuz Değirmendere-Gölcük çocukluğuma damgasını vuran yerdir. Oradaki minik tarlamın mısırlarına dadanan Asiye Teyze’nin tavuklarını kışkışlarken kargaları kovalayan Mustafa Kemal’in hislerini anladım.  Araya çeyrek asırlık İstanbul yaşantısı girdi, terastaki minik saksıda yetişen çiçek biberleriyle yetindim.

Şimdiyse sanırsınız kocaman bir tarlam var. Ankara’daki evimizin bahçesinde yerli tohumdan sebze ve meyve yetiştirme telaşesindeyim. Birkaç haftadır tohumları nereden bulabileceğimi araştırırken Yeryüzü Derneği’nin Kent Bahçeleri Projesi’ne rastladım. 2001’den beri, kendisine bahçe kurmak veya olanı geliştirmek isteyenlere ücretsiz tohum ve fide dağıtıyorlar, tecrübe paylaşıyorlar. Üstelik derneğe üyeliği ve gönüllülüğü ön koşul koymadan.

bahcevan

Kent Bahçeleri Projesi’nin 2015 takvimi açıklandı. Buna göre 15 Nisan’a dek başvuru alıyorlar. Bu yıl ilk kez İstanbul’un yanı sıra Ankara’yı da projeye dahil etmişler. 15 Nisan-15 Mayıs arasında bazı semtlerde buluşmalar düzenleyecekler. Tanışma gerçekleşecek, ihtiyaçlar belirlenecek. 24 Mayıs’ta İstanbul’da, 31 Mayıs’ta da Ankara’da ekim-dikim atölyesi yapılacak. Son olarak da Mayıs sonunda semtlerde tekrar buluşulup tohum ve fideler teslim alınacak.

kentbahçeleri

Başvurumu yaptım, heyecanla gelişmeleri bekliyorum. Tecrübelerimi adım adım sizinle buradan paylaşacağım. Sizler de İstanbul veya Ankara’da oturuyor ve projeye dahil olmak istiyorsanız bu linkler yardımcı olacaktır:

Buradan Kent Bahçeleri Başvuru Formu 2015’i indirebilirsiniz: http://yeryuzudernegi.org/dokumanlar.php

Kent Bahçeleri Takvimi 2015 ve Açıklamaları şu linkte görebilirsiniz:  http://yeryuzudernegi.org/projedetay.php?id=39