Mutfakta Özenle Hazırlanan Yemeklerin Keyfi Bir De Böyle Artırılır!

Geçtiğimiz günlerde Unilever Beslenme ve Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim adamlarından Andy Woods’un BBC’ye verdiği demeci okumuştum. Bugün yarın derken şimdi paylaşmak kısmet oldu.

5 duyuma hitap eden mutfak tecrübelerinden büyük keyif alırım. Nefis yemekler, konsepte uygun masa düzeni, ışıklandırma, belki mumlar ve tabii müzik. Birazdan paylaşacağım ipuçları keyfimizi artırmamıza yarayacak türden.

Unilever’in Manchester Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü araştırma, iyi müziğin yemekten alınan lezzeti önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koydu. Çoklu-duyu algılamasının yiyecekleri nasıl etkilediğine ilişkin sürdürülen çalışmaların bir parçası olan bu araştırma, mutfakta özenle hazırlanan yemeklerin keyfini arttırmak isteyenler için farklı bir alternatif sunuyor. Bu araştırmanın, ortama göre özel yemek tarifleri verilmesine yol açmasının yanı sıra tüketicilere ve restoran işletmecilerine, yemeklerden alınan zevki nasıl artırabilecekleri konusunda da daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.

Kısa bir süre önce Food Quality and Preference Dergisi’nde yayımlanan araştırmada, katılımcılar karışık tatlı ve tuzluları gözleri bağlı yerken, fonda farklı düzeylerde sesler verildi. Bu uygulama, katılımcıların fondaki sesleri beğendiğinde yiyecekten aldıkları keyfin de arttığını gösterdi.

Çalışmanın ikinci bir kolu da algılanan lezzete ve gevrekliğe odaklı olarak yapıldı. Bilim adamları fondaki sesler yükseldikçe, tuzlu ya da şekerli lezzetlerin keskinliğinin de azaldığını; buna karşın gevreklik algısının arttığını belirledi.

Muziplik bu ya! Yemeğin tuzu fazla olunca çözümü hazırdı, içine patates eklerdik, şimdi bunlara yenisi eklendi; yemeği yüksek sesli müzik eşliğinde sunalım :)

Unilever Beslenme ve Sağlık Enstitüsü’nde görevli bilim adamlarından Andy Woods, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: “Araştırmamız, iyi bir müziğin, yemek deneyimini güzelleştirdiğini kanıtladı. Bu bulgular, bütün yemekleri daha da güzelleştirmek için en uygun müzikleri bulabileceğimiz anlamına geliyor. Örneğin gevrek salatalar sunmak isteyen bir salata barı zinciri, daha yüksek sesle müzik dinletebilir, tuzlu yiyecekler sunan bir restoran, yemeklerine fazladan tuz ekleme ihtiyacını azaltmak için fondaki müziğin sesini kısabilir.”

İzleyiciler