Türk Şefler, Dünya Aşçılar Olimpiyatları’ndan 48 Madalya İle Döndü.

Almanya’nın Erfurt kenti, aşçılık ve pastacılık sektörünün en prestijli yarışması sayılan IKA /Dünya Aşçılar Olimpiyatları’na 22-25 Ekim tarihlerinde ev sahipliği yaptı. 1900’den beri dört yılda bir tekrarlanan olimpiyatlarda bu yıl, 59 ülkeden 2 bin civarında şef yarıştı. Ülkelerin milli takımlarının yarıştığı pastacılık ile sıcak-soğuk mutfak kategorilerinde birinciliği Singapur elde etti. 30 ülkenin katıldığı bu kategoride Finlandiya ikinci, İsviçre ise üçüncü oldu. Türkiye sıralamada 29’uncu sırada yer aldı.

Olimpiyatlarda Türkiye’yi; Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’ndan (TAŞFED) 19 kişilik ekip ile 11 kişilik  Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Milli Takımı temsil etti. Toplamda ülke puanı düşük sayılsa da Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Erfurt’tan; 10 altın, 7 gümüş, 2 bronz madalya ile döndü.

TASFED_IKA2016

Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımı ise tuzlu ve tatlı ürünlerle mutfakta güzel sanatlar kategorisinde toplam 28 dalda yarıştı. Milli Takım; 17 altın, 10 gümüş ve 1 bronz madalya alarak Olimpiyatı tamamladı.

TAFEDMilliTakim_IKA_2016

Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takım Direktörü Emrah Köksal Zengin “Deutsche Welle Türkçe”ye verdiği demeçte; “Güzel sanatlar kategorisi, tatlı ve tuzlu ürünler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tuzlular kategorisinde sebze veya tuzlu hamur kullanılarak yapılan tablo ve heykeller; tatlılar kategorisinde ise şeker hamuru, marzipan, çikolata kullanılarak hazırlanan heykel ve büstler giriyor. Federasyon olarak bu dalda 25 ürün sunduk.” dedi.

Dünya Aşçılar Olimpiyatlarına Türkiye’den bireysel olarak katılanlar da oldu. Eser İden, şeker hamurundan yaptığı sokak sanatı temalı heykel ile altın madalya kazananlar arasında yer aldı.

eseriden_sokaksanati

Berlin merkezli Avrupalı Türk Aşçılar ve Gastronomlar Birliği ile işbirliği yaparak Aşçılar Olimpiyatları’na katılan İstanbul Lezzet Dernekleri Federasyonu ise toplamda 2 gümüş ve 3 bronz madalya kazandı. Lezzet Dernekleri Federasyonu Başkanı Vasfi Pakman, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada madalyaları pastacılık sanatı dallarında kazandıklarını söyledi. Pakman, sıcak mutfak dalında Türkiye’nin su ürünlerini tanıtmak için özel çaba gösterdiklerine dikkat çekti. “Su Ürünleri Tanıtım Grubumuz, Türkiye’de yetiştirilen levrek, çipura, alabalık gibi balıkların dünyaya pazarlanması için çaba gösteriyor. Mutfak yarışmalarına bu ürünlerle katıldık. Büfede tamamen deniz ürünleri sunuldu” diyen Pakman, dünyaca ünlü şeflerden oluşan jüri üyelerine Türk Mutfağı2nı başka bir yönüyle tanıtma imkanı yakaladıklarını söyledi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe