“Höşmerim De Bir Gün Cheesecake Kadar Cool Olur Mu?”

Yemek kültürlerini markalayarak bir pazar yaratan ülkeler, gastroturizm pastasından aldıkları payı hızla büyütmekteyken zengin Anadolu mutfağı, markalaşan ve kendi endüstrilerini yaratmış diğer ülke mutfakları karşısında kendi haline bırakılmış izlenimi veriyor. *Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nce yaratılan proje Gastronomika, Anadolu coğrafyası ve mutfağıyla ilişkilendirilen çağrışımlar yerine, gastronomi kültürüne yeni nesil görsel ve işitsel kimlikler kazandırmayı amaçlayan bir yeniden markalama projesi. Mutfak şefleri ve mutfak sanatçılarının yanı sıra farklı disiplinlerden yaratıcı profesyonellerin de dahil olduğu topyekün bir algı yönetimi öneriyor. Temel olarak Anadolu coğrafyasında gerekli gastronomik ve kreatif verilerin toplanması, konsept mekanlarda degüstasyon sunumu ve coğrafya mutfağının çok dilli anlatısına hakim, deneysel yorumlamalarda bulunabilen elemanlar yetiştirilmesini amaçlıyor.

“Höşmerim de bir gün cheesecake kadar cool olur mu?” sorusuyla yola çıkan proje, coğrafyaya özgü yöresel yemekleri arşivlemeyi ve kimliklendirmeyi içeriyor. Yakın gelecekte birçok coğrafi ve beşeri tehditle karşı karşıya olacağı öngörülen Anadolu coğrafyası için derlenen reçete ve yöntemlerin, mutfak çalışmalarıyla güncellenmesini acil bir sorun olarak nitelendiriyor.

Anadolu Mutfağının malzemeleri ve teknikleri, mevsimsellik dikkate alınarak, mutfak-tasarım-araştırma başlıkları altında işleniyor. Bu başlıklara ait raporlar, Gastronomika’nın dijital arşivi olan Karatahta’da, kamunun kullanımına açık olarak paylaşılıyor. İlk etapta kapsama alınan coğrafya, tarihte Anadolu ve Pontus olarak adandırılan bölge ile Mezopotamya’nın bu bölgelerle yoğunluklu olarak iletişim ve etkileşimde bulunduğu kesimleri.

Gastronomika, yemek kültürüyle ilgilenen veya yemekten keyif alan herkesin coğrafya mutfağı üzerine yeni bir bakış açısı kazanmasını diliyor. Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu bir araştırma programı.

Gastronomika’nın SALT Beyoğlu ev sahipliğindeki çalışmaları, Aralık 2013’ten bu yana çalışan sayıları toplamda 25’e ulaşan “Mutfak”, “Tasarım” ve “Araştırma” ekipleri tarafından yürütülüyor. Mutfak, #BirTasHasHoşaf bireysel sponsorluk kampanyasıyla malzeme ve insan kaynağı ihtiyacını karşılıyor, ikramlarını ziyaretçilere ücretsiz olarak yapıyor. SALT Beyoğlu’ndaki çalışmalar #SezonlukTakvim, #ŞarapUyumu, #PazarAlışverişi, #ModernMutfağıHacklemek gibi atölye çalışmalarıyla da destekleniyor.

Anadolu mutfağındaki tekniklere odaklanan 12 periyotluk ilk müfredat, mutfağın 2017’ye kadar sürecek takvimini ifade ediyor: Pilavlar, Kurutmalar, Konserveler ve Turşular, Salamura ve Tütsüleme, Çorbalar, Yahniler ve Tencere Yemekleri, Fırın Yemekleri, Ekmekler ve Pideler, Börekler, Mezeler ve Salatalar, Kebaplar, Şerbetler ve Şerbetli Tatlılar, Sütlü Tatlılar.

Gastronomika’nın 3 ekibi akademide aktif olarak yer alıyor. Araştırma ekipleri, kaynak taramasıyla elde ettikleri verileri mutfak ekibiyle paylaşıyor, mutfak pratiklerini gerçekleştirerek nitelikli arşivleme ve tasnifleme yürüten şeflerden sonra ise tasarım ekipleri, Anadolu mutfak tasarım ve tekniklerinin işlevini muhafaza etmek suretiyle yeni nesil prototip şablonlar yaratıyor.

Gastronomika Projesi, davranış değişikliği yaratmayı hedeflediğinden dünyadaki iki büyük gastronomi hareketiyle olan elBulliFoundation ve Nordic Food Movement ile ortaklık içinde.

https://www.facebook.com/gastronomikaturkey

https://twitter.com/gastronomika_tr

*Yaratıcı Fikirler Enstitüsü: 2010’dan bu yana faaliyet gösteren, İstanbul merkezli bir yaratıcı profesyoneller ağı. 30’a yakın sanatçı, tasarımcı, mühendis, mimar ve akademisyen gibi farklı disiplinlerden yaratıcı profesyonellerden oluşan yapı, kamusal alan odaklı sanat, tasarım ve medya projeleri geliştiriyor.