Ses Veren, Çıtır Çıtır Mısır Ekmeği

Uzman TV için mısır ekmeği yapmaya karar verdiğimde öncekinden farklı bir tarif kullanayım dedim. Mütevazi kütüphanemde ve internette araştırma yapmaya giriştim. Böylece tartışması bol bir tarifle karşı karşıya olduğumu fark ettim. Neredeyse Karadeniz’in her ilinde farklı tarifler kullanılıyor. Karbonat kullanan da var, nadiren maya tercih eden de. Ana malzemeler; mısır unu, su ve tuz aslında. Tereyağı, zeytinyağı ve süt, lezzet artırıcı olarak tercih ediliyor.

Mısır ekmeği için mıhlamalık olandan biraz daha iri çekilmiş un kullanıldığında, ses veren yani “çıtır çıtır” eden bir mısır ekmeğiniz oluyor. Mısır unu hamuru sıcak suyla yoğuruluyor. Kaynara yakın derecede sıcak su konuyor. Aksi takdirde ekmek hamuru, ılık su ile yapılan çay gibi köpük köpük oluyor.

Karadeniz’de ateş üstünde toprak fırın diye nitelendirebileceğimiz plekilerde pişiriliyor. Oysa biz evlerimizde 200 derecede ısıtacağımız fırında hazırlıyoruz. Mısır ekmeğini, ayranla veya yoğurtla yemeyi tercih edenler çoğunlukta gibi görünüyor. Bense peynir domates ikilisini yakıştırıyorum yanına.

Uzman TV’deki videolu anlatımımım için şu linklere tıklamanızı öneririm:

Mısır ekmeği hamuru nasıl hazırlanır?

Mısır ekmeği nasıl yapılır?

Mısır ekmeği yapmanın püf noktaları nelerdir?

Malzemeler:

  • Yarım kg mısır unu (ekmeğe uygun)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket hamur kabartma tozu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay bardağı süt
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay bardağı sıcak su
  • 24-26 cm çapında tepsi

Yapılışı:

Fırınınızı 200 derecede ısınmaya alın. Mısır unu, toz şeker, kabartma tozu ve tuzdan oluşan kuru malzemeleri eleyerek karıştırma kabına koyun. Onlara, oda sıcaklığındaki sütü, tereyağının 2 yemek kaşığını, zeytinyağını ve sıcak suyu ekleyin. Tahta kaşık ile karıştırarak kek kıvamında bir hamur karışımı elde edin.

Kağıt havlu veya peçeteye bir miktar tereyağı alıp tepsinin kenarlarını ve yanlarını yağlayın. Hamuru içine dökün. Tepsiyi sağa sola sallayarak hamurun tüm yüzeye eşit dağılmasını sağlayın. Ekmeğin piştikten sonra dağılmadan rahatça kesilmesi için hamuru tepsiye yaydıktan sonra bıçakla kare parçalar kesin ve fırına atın. 1 saat 15 dakika kadar pişirin. Fırınınızın durumuna bağlı olarak daha erken de pişme ihtimali var. Kek gibi içine kürdan batırın, kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. 10-15 dakika kadar soğumaya alıp kalıptan çıkarın ve dilimleyerek servis edin.