Adana Kebabı’nın Hasını Cikcik Ali’de Yedim

Rachael Ray bir dönem yaptığı tv programında, bir yere gider oranın esnafıyla hoşbeş edip yemek yiyeceği yerlere karar verirdi. Doğal değil mi, en iyisini onlar bilip önerecek tabii. Biz de Adana’da böyle yaptık. Konuğu olduğum arkadaşım Murat’la birlikte önce matbaaya uğradık. İş sebebiyle değil tavsiye almak için. O dakika istikametimiz Cikcik Ali olarak belirlendi. Az yürüdükten sonra salaş mekanımıza ulaştık. Hemen iş çıkış saati olmasına rağmen gün içinde öyle çok hizmet verirlermiş ki o saatlerde paydos etme ihtimalleri de yüksekmiş. Neyse ki önceden telefon edilip gideceğimiz bildirildi. Salaş olduğuna bakmayın, hemen hemen her şehir dışından gelen, bir Adanalı’nın tavsiyesi ile oraya ulaşıyor. Eski Adana denilen yerde bulunuyor. Bu yüzden midir bilmem adresinde numara filan yok. Sedef Oteli arkası, Dutlu Kahve bitişiğinde, anlaştık mı?

Ailesi bir dönem pamukçuluk yaparmış, çok sayıda da kuş beslermiş. Cikcik lakabı oradan geliyormuş. Eti özel kebabına bir de usta maharetini ekleyince parmaklarımızı yiyeceğimiz lezzetler ortaya çıkıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse mezesinin, şalgamının fotoğraflarını çektim ama kebabı görüntülemeyi unuttum. Çok açtım hem de çok lezzetliydi, kusura bakma okuyucum bu kez kebap fotoğrafı yok!

Adana Kebabı’nın tarihçesine önceki yazımda değindim. Peki bu kebabı diğerlerinden ayıran özelliği ne? Doğal ortamında ve bölge yaylalarında yetişen erkek koyunların eti kullanılıyor sadece. Kebap karışımı; özel et, biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve kuyruk yağıyla hazırlanıyor. Üretim tekniği ve ustalık da onu diğer kebaplardan ayıran önemli özellikleri.

Adana Kebabı, yeşillik, sumaklı soğan salatası ile sunuluyor. Murat, Adana’dan ayrılmadan önce sumak almam konusunda ısrar etti. Ancak o saatte nereden bulacağımızı düşünürken Cikcik Ali imdadımıza yetişti. Mekanının son sumağını da torbaya koyup sundu bana. Anadolu insanı ya işte, elinde olanı paylaşıyor hemen, çok teşekkür ederim Ali Usta, selam olsun sana!

Günübirlik Adana maceramı cevizli şeker sucuğu alarak tamamladım. Şekerden yapılıyor, ortasında ipe dizili ceviz var. Dışına da pudra şekeri döküyorlar. Bekledikçe dışı beyazlaşıyormuş. Çok tatlı geldi, şekerden yapılıyor daha ne bekliyordum ki? Ceviz sucuğunu aradı damak tadım belki.