Çocuğunuzun Bitki Ressamı Olmasını İster Misiniz?

Yemek yaparken kullandığım bazı otların ve baharatların özelliklerini araştırırken rastlarım onlara. Resme olan az yetenek çok ilgimden bakar bakar hayran kalırım. Nasıl yapıldıkları üzerinde çok durmamıştım. Fotoğraflarını çekip bilgisayarda o hale getirildiklerini falan sanıyordum. Oysa el emeği göz nuru imişler. İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Bitki İllüstrasyon Sergisi” basın bültenini okuduğumda her şey açıklığa kavuştu. Meğer bitki ressamlığı mesleği varmış.

Bitki ressamlığının Türkiye’deki kökleri, Osmanlı İmparatorluğuna kadar uzanıyormuş. Ancak duraklama döneminden itibaren gelişimi duran zamanla yok olan bu sanat, yakın tarihte tekrar canlandırılmış. Türkiye’deki yaklaşık 10 bin civarı bitkinin, resmedilmesi ve bilimsel çalışmalara kaynak oluşturması açısından bitki ressamlığına ihtiyaç duyuluyormuş.

bitkiressamligi_isikguner_2

Ölçekli çizimlerin yapıldığı bitki ressamlığında, bitkilerin en küçük ve karakteristik yapılarının, mikroskobik özelliklerinin görülmesi sağlanıyor. Damar yapıları ölçekli ve ayrıntılı olarak açıklanıyor. Ortaya çıkan eserler, özellikle bilimsel çalışmalarda ve yayınlarda kullanılıyor.

bitkiressamligi_isikguner_1

Işık Güner, çevre mühendisliği okuduktan sonra kendini bu mesleğe adayanlardan biri. “Bitkileri Tanıyalım” adlı çocuk kitabının illüstrasyonlarını yaptı, “Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi” kapsamında üç yıl süreyle Kars’ta bitki ressamlığı eğitimleri verdi. 2008 yılından bu yana Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ndeki bitki ressamlığı kurslarında yeni yetenekleri yetiştiriyor. Ayrıca 2010 yılından bu yana Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi’nde düzenlenen kursların da eğitmenliğini yürütüyor. Güner, Londra ve Edinburgh’ta düzenlenen bitki ressamlığı sergilerinde 3 kez “Altın Madalya”, 2 kez “Serginin En iyi Resmi” ve 2 kez de “Mary Mendum Ödülü” aldı.

Işık Güner “Bitki İllüstrasyon Sergisi” yarın İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde açılıyor. Sergi, 27 Mart 2014 Perşembe gününe kadar haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Ben gidemeyeceğime yanarım, belki sizden ilgisi olanlar çıkar, kulağınıza su kaçırmış olayım.