Dünyada İlk Kez 2010 Çeşit Yemek Sunulmuş Olabilir Mi?

Bir ailenin mutfağında yılda kaç çeşit yemek pişiyordur dersiniz? Sabah kahvaltılarından hazırladığımız omlet ve hamur işlerini de dahil ederek günde 3 çeşitten hesaplasak, yıllık toplam 1.095 çeşit oluyor. Yetmedi! Yetmeyen nedir? Bu yıl katıldığım Bi’ Büyük Fest ve 2. Lezzet İstanbul Festivali’ndeki toplam yemek çeşidinin gerisinde kaldı da o yüzden yetmedi.

Hatırlarsınız Temmuz ayında Kuruçeşme Arena’da düzenlenen Bi’ Büyük Fest’te Yeni Rakı, rekor denemesine imza attı ve 1112 çeşit meze ile “En zengin meze masası ile dünyanın en çok çeşitli açık büfesi” unvanını alıp Guinness Dünya RekoruTM”nu kırmayı başardı. Bu mezeler, Tüm Aşçılar Federasyonu’ndan yaklaşık 90 aşçının çalışmalarından ve rakı severlerin Yeni Rakı’ya internet üzerinden gönderdiği meze tariflerinden oluşturuldu. Eşime ait “cevizli avakado ezme” tarifi de bunlardan biriydi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) tarafından düzenlenen ‘2010 Yılında 2010 Çeşit Lezzet Festivali’ de geçen hafta sonu Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, dünyada ilk kez 2010 çeşit yemeğin bir arada sunulduğunu açıkladı.

Türk ve Osmanlı mutfak kültürlerinin yeni nesillere aktarılmasına katkı sağlaması amaçlanan festivali yerinde incelemek üzere bir grup blogger olarak Feshane’deydik.

Festival mönüsü, katılımcı firmaların önerilerini TÜRES’e sunmalarının ardından oluşturulan jüri tarafından değerlendirilerek, son şekline getirilmişti. 2010 çeşit yemeğin tadına bakmak mümkün değildi elbette. Elimizden geldiğince ve midemiz elverdiğince lezzetlerin tadına baktık.

Tuzun içindeki köy pilici, yaklaşık 3 saat pişiriliyor. Ama önce içi az pişmiş iç pilav ve badem ile dolduruluyor, dışı da 5 kilo tuzla sarılıyor.

İşte kocaman sini içindeki Gaziantep’in ünlü tüylü acur, kabak, patlıcan ve biber dolmaları…

Festivalde 3.500 yıllık Hitit Mutfağı’nın standı da bulunuyordu. Örnekler, et yemekleri ve ekmekler olarak iki gruptaydı. Yukarıda tarifi yer alan bezelyeli ballı ekmeğin tadına baktım, fena değildi doğrusu. Hititler, Tanrı’ya insan kurban etmez, insan şeklinde ekmek yapıp sunarlarmış. Festivalde böyle bir ekmek varmış ancak geç gittiğim için fotoğraflama imkanı bulamadım.

Benzer Yazılar

Benzer yazı bulunmamaktadır.

İzleyiciler