Bebekler İnşa Edilmeyi Bekleyen Binalar Gibidir

Bebek bakımı ve gelişimi uzman Dr. Patricia Blackwell: “Bebekler inşa edilmeyi bekleyen binalar gibidir. Genetik bir temelin üzerine oturtabileceğiniz sınırsız sayıda farklı tasarım.”

Çok şükür Defne Bebek 8. ayını tamamladı. Hevesle emeklemesi ve hatta tay tay durmasıyla bebeklikten çocukluğa hızla geçeceğini tahmin ediyorum. Büyüme macerası sırasında yanında olmak, elimden geldiğince desteklemek büyük keyif! Dr. Blackwell’in dediğinden hareketle, ilerdeki yaşantısını olumlu yönde etkileyecek bir yemek kültürü yaratma çabasındayım.

Bununla birlikte itiraf etmeliyim ki anneliği öğrenmek zor iş. Bebeğinizle birbirinize alışıp ne zaman ne yapacağını tahmin edebilir hale kısa sürede geliyorsunuz. Ancak etraftaki iyi niyetli, ama sıkıntı veren yönlendirmeler, -hadi söyleyeyim- kimi zaman zorlamalar inanılmaz bunaltıcı. İlk 40 günden sonra bu duyguları, ek gıdaya geçiş sürecinde de yoğun şekilde yaşadım. Şimdi doktorumuzun yönlendirmeleri, uygulamalarına güvendiğim arkadaşlarımın tavsiyeleri ve Defne’nin verdiği tepkilerle sakin sularda yüzüyoruz ve günlük küçük deneylerimiz artık keyif veriyor. Şimdi yazacaklarım doktor tavsiyesi değil şüphesiz, sadece deneyim paylaşımı, belki sizin de ufkunuzu açar!

Sizin çevrenizde de bizim babamız gibi bebeğinizin anne sütü dışında bir şeylerin tadına bakması konusunda çok hevesli kişiler çıkabilir. 7. aya kadar beklemeleri konusunda telkinde bulunmalısınız. Reçel, bal gibi tatlıları bebeklere bir parmak da olsa tattırdıklarında iyi bir şey yaptıklarını sanabilirler, sakince izah edip elinin altında hiç değilse yararlı bir lezzet olan pekmezi bulundurun. Ama bilin ki bu iyi niyetli davranışlarından usanmayacaklar, hatta yetişkinlerin her yediğinden tattırmaya kadar vardıracaklar işi. Sakin olun!

Defne’nin 1 yaşına kadar yiyemeyeceklerinin listesini yapıp buzdolabı üstüne koydum. Neredeyse ezberledim ama işte o oyunbozanlar için iyi oluyor, okuyorlar arada. Bu listede yer alanlar neler mi? İnek sütü, yumurta beyazı, mayonez, hazır gıdalar, şeker ve şekerli ürünler, –bu arada neden bebek bisküvisi içine şeker koyarlar anlaşılır gibi değil- tuz ve tuzlu ürünler, kepekli ekmek, şarküteri, bal, -aslında yararlı da gerçek bal bulmak, bulduğundan emin olmak zor, o yüzden engelliyorlar- salça, kuruyemiş -ceviz hariç, 8. aydan itibaren iyice öğütüldüğünde yiyebilir- çiğ sütten peynir, çilek-böğürtlen -alerji yapabilir-, bakla, patlıcan, domates.

7. ayda hayatımıza cam rende girdi. Mevsim meyvelerini rendeleyerek yedirdim. Fileli emziği keşfetmemizle Defne’nin kendi kendine yemek yeme macerası başlamış oldu. Yalnız bu ona sürekli meyve yedirmemize neden oldu, çünkü çok sevimli oluyor o haliyle. Pirinç unlu hazır bebek maması yediği günü hiç unutmam. Ağzını balık gibi açıp ayıla bayıla yedi. Ayın sonunda laylaylomu bir yana bırakıp patates, bezelye, havuç ve pirinçten oluşan sebze pürelerine başladık.

Mama sandalyesini 8. ayda aldık. Kuzu etiyle blender ile öğüterek tanıştık, sonra kıyma olarak tükettik. Meyveleri sevdiği belliydi ne verirsem yiyordu, esas sebzeler üzerinde durmam gerekir dedim. Taze fasulye, ıspanak, kabak, soğan, sarımsak, dolmalık biber, mevsim sebzeleri, yetmez kimi zaman az tereyağı veya zeytinyağı ile çeşit türlü püreler hazırladım. Yanında yoğurtla afiyetle kabul etti. Yoğurt konusuna girmişken kafam çok karışıktı. İnek sütü içirmemek o sütle yoğurt yapmamak demek miydi? Devam sütü ile denedim bir kez, ayrandan daha sulu oldu vazgeçtim. Meğer inek sütünden yapılıyormuş, günlük olarak mayalamak önemli. Arada Atatürk Orman Çiftliği yoğurtlarından verdiğimi de itiraf etmeliyim.

Yumurta sarısı konusunu da bu ayda hallettik. Doktorumuzun yönlendirmesiyle 1/8 orandan başlayıp tüme varana kadar 8 gün geçirdik. Kahvaltı olarak; yumurta sarısı, tuzu alınmış beyaz peynir, muz-şeftali veya armut, 7 tahıllı mamalardan biraz, devam sütü ve pekmez ile hazırladığım bulamacı yedirdim. Meyveli, pekmezli, devam sütlü pirinç muhallebilerimize bu ay da devam ettik.

Tıpkı yalancı emzik gibi su kaplarını da diş kaşıyıcı olarak kullandı Defne. Hatta üfleyerek müzik aletine çevirdiği de oldu. Anneannemin yadigarı, minik, cam bardak kabul gördü, suyu oyunla içmeye başladı. Öyle çok çok içmiyor. Doktor yemek aralarında vermemizi salık verdi. Bir de pütürlü yemekler yerken yanımızda bulundurup yudumluyoruz.

Ek gıdaya geçiş süresindeki en büyük yardımcımı açıklayacağım size: www.gurmebebek.com Sitenin arkasındaki ekibi tanıdığım için güvenle ilerledim. Bir yeni gıda mı yedireceğim hemen siteye girip inceliyorum. Hangi aydan itibaren yiyebileceği, faydaları, tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar hepsi var. Üyelerin gönderdiği, uzmanlar tarafından onaylandıktan sonra yayına giren tarifler de.

9. ayda yemek kültürümüz epeyce zenginleşecek. Gluten alerjisi riski azaldığından buğday ürünlerine, tavuğa, balığa, bakliyatlara geçiyoruz. Aslında anlatacak çok şey var da yazı uzayacak da uzayacak. Aklınıza takılanlar olursa seve seve aktarabilirim.

Özetlersem; anne sütü hayatımızın hala baş köşesinde. Sütümü artırmak için özel çaylar ve bol su içmeye devam ediyorum. Omega 3 hapı kullanıyorum. Defne’ye de bol çeşitli, toplamda 2 çay bardağını geçmeyecek ölçüde ek gıda yediriyorum.

Benzer Yazılar

Benzer yazı bulunmamaktadır.

İzleyiciler