Çek Bi’ Kuru!

Erzurum’un ilçesi İspir fasulyesiyle ünlü. Yuvarlak, orta boyda, parlak bej rengi, suda fazla şişip büyüyen, erken pişen, lezzetli mi lezzetli bu fasulye çok meşhur. Rastlamışsınızdır, sadece İspir fasulyesi sunan restoranlar bile var. İspir fasulyesinin pek çok çeşidi varmış meğer, bununla birlikte şeker fasulyesi olarak tanımlananı en bilineniymiş.

Kuru fasulye sevmeyen erkek azdır sanırım. En azından benim etrafımda sevmeyen yok. Anneler bunu biliyorlar olmalı ki özellikle İspir’dekiler, gelinlik kızlarına eşleriyle iyi geçinme sırrı verirken kuru fasulye pişirmeyi öğretmeyi de ihmal etmiyormuş.Malzemeler:

500 gr şeker kuru fasuyesi,

300 gr kuşbaşı koyun döşü,

1 yemek kaşığı sıvıyağ,

2 yemek kaşığı tereyağı,

2 orta boy kuru soğan,

1 yemek kaşığı domates salçası,

1 yemek kaşığı biber salçası,

1 kabuksuz, küp kesilmiş domates,

2 yeşil biber (isteğe bağlı),

Yarım tatlı kaşığı karabiber,

Tuz (damak tadınıza uygun miktarda)

2,5 su bardağı süt,

1 çay kaşığı toz şeker,

Yapılışı:

Fasuyeleri, üzerini 3-4 parmak kadar geçecek soğuk su ve 1 çay kaşığı toz şeker koyup beklemeye alın. Yemeğinizi yazın yapıyorsanız, ekşime olmaması için fasulyelerinizi buzdolabında bekletin.

Süre sonunda suyu dökün, fasulyeleri bir tencereye koyun. Üzerine sütün tamamını ve toplam sıvı, fasulyelerin 2-3 parmak yukarısına çıkacak kadar suyu ekleyin. Süt-su karışımı kaynadığında, ateşi kısın, fasulyelerin rengi dönüp az pişmiş hal alınacaya dek, yani aşağı yukarı 30 dakika pişirin.

Bu arada yemeğinizin sosunu hazırlayın. Fırına da girebilecek bir tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. Kuşbaşı doğranmış etleri koyup sularını salıp tekrar çekinceye dek arada karıştırarak pişirin. Etleri bir tabağa alın.

Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin ve kızdırın. Diş diş doğradığınız kuru soğanları ve çekirdeklerini çıkarıp iri parçalar halinde kestiğiniz yeşil biberi ekleyin. Soğanlar saydamlaştığında salçaları, küp domatesleri, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın. Etleri de ilave edip üzerine göz kararı sıcak su ekleyin.

Haşladığınız fasulyeleri süzüp dışarda bekletmeden hemen yemek sosu içine alın. Fasulyeler sıcakken dışarıda beklediklerinde kabuklarında çatlama oluyor çünkü. Tuz ve su ayarına bakın, gerekiyorsa sıcak su ekleyin sonra 10 dakika ocak üstünde orta ateşte pişirin. Ardından üstünü aluminyum folyo ile kapatıp önceden 140 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Süre sonunda fasulyeler yeterince pişmiş mi kontrol etmenizde fayda var. Bazen bir süre daha pişmeleri gerekebiliyor. Kimileri fasulyeyi benim diri halde seviyor, kimi helmelenmiş. Pişmişse kapatılmış fırın içinde 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.

Bu yazı Esnaf Lokantası kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

  1. Offf offf Aylinim ellerine sağlık kuzuuumm

  2. tarih84 der ki:

    ezberim şaştı doğrusu, okurken bile tadını almış kadar oldum.

    bir gün öncesinden fasülyeleri ıslatırım da düdüklü tencere olayından çok korkarım yazıda düdüklü tencereden bahsedilmeyişi süpper, demekki düdüksüz de bu iş hallediliyor:) süt konusuna gelirsek woowww bu şikri çok sevdim açıkçası ilk defa duydum, yanlış bilmiyorsam fasulye içindeki nişanstamsı kıvama süt yakışacaktır. pişirme aşamasında yeşil biber yerine Aydınnın meşhur kuru biberini eklerim ya da servis öncesi kızgın yağda kuru biberi pişiri yemek üzerine koyarım hem sunum hem tat süpper olur. fırınlama meselesi de enteresanmış, ben genelde sıcak yemek sevsem de kuru fasülye dinlenince lezzetini kavrar gibi gelir bir gün sonra ısıtarak da yerim sanki terbiye edilmiş gibi güzel olur. sıcak suda bekletme meselesi, nohut suyu gibi fasulye suyununda haşlanırken asit-gaz saldığını düşünürüm o nednele sarıya dönmüş haşlama suyunda bekletmek yerine temiz ılık suya koyarak bekletirim pişirme esnasında da süzer soğan+salça karışımına eklerim.

  3. özgen der ki:

    Harika mutlaka böyle sütle deneyeceğim ellerine sağlık ayrıca o pasta ne öyle müthiş görünüyor biraz teferruatlı ama denemeye değer sevgiler…

  4. zeynep der ki:

    eşim haftanın 7 günü bunu pişirsem yahu gene mi kuru demez:))

  5. bahar der ki:

    Aylin hanımcım ellerinize sağlık yani eşimin ve benim ailemin erzurumlu hemde ispirli olması,evimizde bu kuru fasulyenin eksik olmaması ve sık sık yapılması ama benim bu kuru fasulyeyi bu şekilde pişirilmesini hiç denenemem:)))önce kendi yaptığımız gibi yayınlamayı sonrada sizin tarif ile pişirmeyi düşünüyorum.harikasınız:))çok lezzetli bir fasulyedir fiyatı biraz pahalıdır ama tadı harikadır.sevgiler

  6. cocuklacocuk der ki:

    of of ben de bayılırım kuru fasulyeye, geçenlerde ben de yaptım ilk defa ispir fasulyesi hakkaten bir baska lezzetli oluyor yemek, bir daha ki sefere sütlü deniycem cok merak ettim…eline sağlık

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: