Soslu Biber

Haşmet Babaoğlu, Vatan gazetesindeyken şöyle yazmış:
“Rüzgâr sert biçimde boynumu yalayıp geçiyor. Hava raporlarını ciddiye almamış ve kaşkolumu evde bırakmışım. Paltomun yakasını kaldırıyorum.
Ve o anda kokuyu iyice ayırt ediyorum.
Biber kızartması kokusu bu.
Birisi belli ki kızartma sonrası mutfağın pencerelerini açıp havalandırmaya kalkışmış! Olabilir!
Marketler yaz sebzeleriyle dolu. Marketlerin mevsimleri kalmayalı çok oldu. Mutfaklarımız da ayak uydurdu bu gelişmeye. Ama insan zihnine kazınan kültür buna direniyor işte! Evlerden sokaklara dağılan biber kızartması kokusu güzelim yaz mevsimi demek hâlâ!
Yaz sokakları, yaz akşamları demek!
Ve o anda fark ediyorum ki, hayatımda ilk kez kışa burun kıvırmıyorum; ilk kez içimde şiddetli bir yaz özlemi oluşmuyor!
Yağmuru çağırıyorum çünkü…
Hatta çamurunu, derdini, eziyetini göze alıp kar için dua ediyorum.
Başka zaman olsa biber kızartması kokusunu beynimde, genzimde, burnumda olabildiğince saklamaya çalışır eve gidip ilkyaz, yaz hayalleri kurardım.
Oysa şimdi mevsimlerin ayrı ayrı hikmeti karşısında isyandan uzak biçimde saygıyla eğiliyorum.”
Değil mi ya, biber kızartması kokusu, yaz demek! İşte bu yüzdendir mükellef hafta sonu kahvaltılarında soslu biberi soframdan eksik etmem.  Biber kızartması kokusuyla sofraya yazı serpiştiririm.
Soslu Biber
Malzemeler:
1 kg yeşil sivri ve çarliston biber,
1 kutu küp kesilmiş domates,
6 diş sarımsak,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz
Yapılışı:
Biberleri yıkadıktan sonra boylamasına kesip çekirdeklerini çıkarın. Sonra yatay olarak kibrit çöpü uzunluğunda parçalara ayırın.
Yağı tavada kızdırın, biberlerin tümünü ilave edip ara ara karıştırın. Biber yumuşayıp hafifçe kızarmaya başladığında içine kabuklarını soyup dilimlediğiniz sarımsakları ekleyin. Sarımsakların kokusu çıkıncaya dek karıştırdıktan sonra domatesleri ekleyin. Tuz ilave edip tavanın üzerine bir kapak kapayıp 5 dakika kadar pişirin.
Kaynak:
Bu yazı Günaydın kategorisine gönderilmiş ve , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Soslu Biber için 8 cevap

  1. Joey der ki:

    Aylin hanım bloglar açılacak diyorlardı, bu taşınma işlemi olmadı. Gerçi ben WordPressi, Bloggera tercih ederim her zaman ama sanki bu zorunlu geçiş sevdiklerimizle aramıza mesafe koyacak gibi. Ama burası da yedek blogunuz olur belki. Blogspot açılınca oradan devam edersiniz :D

  2. nalan der ki:

    yeni eviniz hayırlı olsun :)

  3. pelin der ki:

    Aylincim yeni adresin hayırlı olsun,vallahi bloglar düzelmedi ne olcak bende şaşkın ördek gibiyim;)kimseye yorum yazamıyorum.. sıkıldım bu durumdan.. google en güvenilir dedik ama ;) )
    soslu biber nefis olmuş… sıcak ekmek arası pek severim kendisini ;) )
    ellerine sağlık..

    Öpüyorum…

  4. izgün der ki:

    yeni adresin hayırlı olsun arkadaşım bende yeni alan aldım kendime ama nasıl geçeceğim,tasarımı nasıl yapılır bilmiyorum bu konuda yardımcı olursan sevinirim

    • admin der ki:

      İzgün’üm, teşekkür ederim. Teknik konulardan anlamıyorum. Bu nedenle konuya hakim olacak, beni doğru şekilde yönlendirecek, yeri geldiğinde işi direkt yapacak dostlarım var ne mutlu ki. Bununla birlikte özetlersem; godady’den domain, Ontek’ten de hosting hizmeti aldım. Sonra Ayşen’im wordpress’e geçişime destek oldu. http://www.benhurum.com ‘da yardımcı olacak bilgileri paylaşmaya başladı. Hayırlısı olmasını dilerim.

  5. özgen der ki:

    Arkadaşım bu koku beni mutlu eden kokulardan biridir niye bilmiyorum ama hele sokak aralarından geçerken evlerden gelen böyle kızartma kokuları bana orada sıcacık bir yuva olduğunu, tencere kaynadığını düşündürür içimi ısıtır onu anımsatır bana sevgilerimle…

  6. zeynep der ki:

    canımmmm siten hayırlı uğurlu olsun,ziyaretçin bol olsun inşallahhhh:)))
    kızartma da nefissss görünüyor,bayılırım çıtır çıtır ekmekle yemeye:))))
    ellerine sağlık
    kocaman öperim Aylinimmmm

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: